WOZ-waarde

We maken allemaal gebruik van gemeentelijke voorzieningen. Riolering, straatverlichting, wegen, openbaar groen, sportvoorzieningen, scholen en het ophalen en verwerken van afval. Deze voorzieningen kosten geld. Daar betaalt iedereen aan mee. Zo zorgen we er samen voor dat onze gemeente een fijne en schone plek is om te wonen en werken.

Als je een eigen huis hebt, betaal je onder andere mee via de onroerende zaakbelasting (OZB). Die stellen wij vast aan de hand van de WOZ-waarde van je huis. Deze aanslag ontvang je eind februari.

Op deze pagina lees je hier meer over.

Ieder jaar gebruiken we de WOZ-waarde om de OZB te berekenen. Maar hoe berekenen we de WOZ-waarde? En wat doe je als je het er niet mee eens bent?

Hoe wordt de WOZ-waarde berekend?

We bepalen de WOZ-waarde voor woningen aan de hand van de prijzen van vergelijkbare woningen die verkocht zijn rond 1 januari 2024. 

De waardepeildatum voor de WOZ-beschikking van 2025 ligt één jaar voor dit belastingjaar. We houden hierbij rekening met de verschillen tussen jouw woning en de verkochte woningen, zoals de grootte en de staat van het onderhoud.

De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor onder andere de inkomstenbelasting en erfbelasing. Het Waterschap gebruikt de WOZ-waarde voor de berekening van de watersysteemheffing.

Waarom verandert mijn WOZ-waarde?

De afgelopen jaren stegen de prijzen van vastgoed. De WOZ-waarde is gebaseerd op de prijzen waarvoor vergelijkbare woningen verkocht zijn.

Niet eens met de WOZ-waarde?

Ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek. 

We nemen dan samen de WOZ-beschikking door en we leggen je uit hoe de WOZ-waarde tot stand gekomen is. We noemen dit een informeel bezwaar. We doen ons best om uiterlijk 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet antwoord te geven.

Je kunt reageren door middel van onderstaand formulier:

Neem contact met ons op (informeel bezwaar indienen)

Je kunt ook op andere manieren contact met ons opnemen:

Formeel bezwaar maken

Ben je het ook na onze toelichting niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Dan kun je hiertegen nog formeel bezwaar maken. Dat kan schriftelijk door via onderstaande knop:

Formeel bezwaar indienen

Let op dat je op tijd bezwaar indient. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet. De uitspraak volgt dan voor 1 januari 2026.

'No cure, no pay'?

Regelmatig wordt er bezwaar ingediend met behulp van zogenaamde ‘no cure, no pay’-bureaus. Als de WOZ-waarde vervolgens wordt aangepast betalen wij deze bureaus een vergoeding. Waar jouw financiële voordeel beperkt blijft tot een paar tientjes, verdienen deze bureaus al snel honderden euro’s. Dit is jammer en onnodig. Het kost namelijk uiteindelijk de gemeenschap en de belastingbetaler geld. We geven dit geld liever uit aan voorzieningen waar iedereen wat aan heeft.

Rechtstreeks bezwaar maken bij ons is altijd gratis.

Taxatieverslag opvragen?

De onderbouwing van de WOZ-waarde van jouw pand vind je in het taxatieverslag. Deze vraag je op via mijn.overheid.nl, telefonisch op 0497 - 650 650 of via belastingen@reuseldemierden.nl.

Vraag je taxatieverslag op via Mijn Overheid

WOZ-waarde raadplegen

De WOZ-waarde van woningen in Nederland zijn openbaar. Je kunt de WOZ-waarde van jouw pand vergelijken met die van andere woningen via www.wozwaardeloket.nl

Je vindt hier alleen de WOZ-waarde. Andere gegevens, zoals de eigenaar of verkoopprijs zijn niet openbaar. De taxatieverslagen van andere woningen zijn niet in te zien. De WOZ-waarde van bedrijfspanden, percelen en grond zijn ook niet openbaar.

Meer informatie

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Afdeling Belastingen.