Warmtetransitie

Meer dan de helft van onze energie gebruiken we om onze huizen en gebouwen te verwarmen. Terwijl maar een paar maanden in het jaar de verwarming aan staat. Door slim en duurzaam te verwarmen kan iedereen besparen op energie, CO2-uitstoot én de portemonnee. Bovendien is een duurzame woning aangenamer, comfortabeler én meer waard. Op deze pagina lees je hoe we samen de transitie naar duurzame warmte kunnen maken. 

Transitievisie Warmte Reusel-De Mierden

Wereldwijd en in Nederland zijn afspraken over het klimaat gemaakt. Gemeenten hebben van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om aan de slag te gaan met het isoleren en aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen (de warmtetransitie). De gemeenteraad heeft in december 2021 de Transitievisie Warmte Reusel-De Mierden vastgesteld. Daarin staat hoe en wanneer alle woningen en gebouwen verduurzaamd gaan worden.

Lees de Transitievisie Warmte!  

Je eigen woning verduurzamen?

Neem de tijd om jouw woning te verduurzamen. Verdiep je in de mogelijkheden die er zijn voor jouw specifieke woning. Vereniging KempenEnergie helpt u met onafhankelijke informatie. Loop eens binnen bij het Energieloket voor gratis advies.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen subsidie krijgen voor verduurzamen van hun bestaande woning of bedrijfspand. Op 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.

Meer informatie over de ISDE is te vinden via https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde

Energiebespaarlening

Je kunt ook geld lenen voor het verduurzamen van je woning bij onder andere het Warmtefonds. Vanaf 1 november 2022 kunnen woningeigenaren, die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering, voor een energiebespaarlening terecht bij het Warmtefonds van de Rijksoverheid.

  • Woningeigenaren met een jaarinkomen tot €45.014,- betalen geen rente.
  • Woningeigenaren met een jaarinkomen hoger dan € 45.014,- betalen wel rente.

Meer informatie over de energiebespaarlening is te vinden via https://www.warmtefonds.nl/particulieren

Maak je woning klaar om van het gas af te gaan

Tot 2030 zet de gemeente in op het stap-voor-stap verduurzamen van woningen en gebouwen. We noemen dat ‘klaar-voor-aardgasvrij’ maken. Dat betekent dat woningen en gebouwen nog wel gebruik maken van (een beetje) aardgas maar dat deze met duurzame maatregelen gereed worden gemaakt om in de toekomst (met een relatief kleine stap) van het aardgas af te gaan.

Stap-voor-stap verduurzamen begint met energiezuinige ventilatie, goede isolatie en HR++ glas. Daarna komen zonnepanelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, inductie koken, vloerverwarming en batterijen voor energieopslag. Deze maatregelen zorgen voor een duurzamer huis, een lagere energierekening, meer wooncomfort en een stijgende woningwaarde.

Cv-ketel kapot?

Is je cv-ketel kapot of dringend aan vervanging toe? Maar is je woning nog niet klaar voor de stap naar aardgasvrij? Tot 2030 zien we energiezuinige cv-ketels, eventueel in combinatie met een (hybride) warmtepomp als de oplossing. Bij zo’n hybride systeem zorgt de warmtepomp ervoor dat je huis het grootste gedeelte van het jaar verwarmd wordt met elektriciteit. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel aan om de woning op temperatuur te houden.

Voor woningen die wel al klaar zijn voor de stap naar aardgasvrij raden we een warmtepomp aan.

Van visie naar wijkuitvoeringsplan

De komende tijd gaan we de plannen uit de Transitievisie Warmte verder uitwerken. We zetten hierbij in op:

  1. Een besparingsprogramma: we willen onze inwoners aanmoedigen en ondersteunen om hun huis te isoleren. Alles begint namelijk met isoleren. Wat we niet verbruiken met elkaar, hoeven we natuurlijk ook niet op te wekken.
  2. Wijkuitvoeringsplan: hierin beschrijven we hoe we samen met onze inwoners aan de slag gaan om huizen aardgasvrij of 'klaar-voor-aardgasvrij te maken en op welke manier.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marcha Jansen-Bierhof via marcha.jansen@reuseldemierden.nl of klik op de knop hieronder.

Neem contact op