Stook jij veilig en gezond?

De winter is in aantocht en het is al koud geweest. Voor veel mensen is dit de tijd om de open haard aan te steken. Weet jij hoe je dit zo veilig mogelijk doet met oog voor gezondheid én je omgeving?

Veel mensen stoken in de winter graag de hout- en/of pelletkachels of open haarden. Of misschien de vuurkorf of (winter)barbecue. 

Hout stoken geeft warmte en brengt gezelligheid. Maar wist je dat er bij de verbranding van hout ook veel ongezonde stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en dioxines? Misschien heb je het zelf al eens ondervonden; hoesten, hoofdpijn na het inademen van houtrook en/of prikkende ogen. Voor mensen met gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten is rook heel onprettig. 

Let op, want hout stoken kan bij iedereen op den duur ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hart- en vaatziekten. Door minder of bewuster te stoken zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je omgeving!

Hoe doe je dat?

Als je zelf een houtkachel hebt dan kun je een aantal maatregelen nemen zodat je omgeving minder last heeft van de rook. Denk dan aan de manier waarop je stookt. Gebruik bijvoorbeeld voor een optimale verbranding hout dat goed droog is. Let ook op het weer. Als het windstil is of mistig kun je de houtkachel, open haard of pelletkachel beter uitlaten. De rook kan dan namelijk niet weg en de luchtvervuiling loopt dan snel op. Kijk daarom altijd eerst op de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook nooit bij een stookalert!

Last van rook van anderen?

Heb je last van de rook van de buren? Ga dan vriendelijk en eerlijk met ze in gesprek. Het kan heel goed zijn dat zij niet weten dat je last hebt van de rook. Samen tot een oplossing komen gaat soms heel makkelijk. Een andere houtsoort gebruiken, letten op het weer en de windrichting kan al veel verschil maken!

Meer weten over veilig hout stoken?

Kijk eens (of wijs je buren) op de Stookwijzer. Die vind je via www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. Meld je ook aan voor het stookalert, dan krijg je automatisch een e-mail wanneer je beter niet kunt stoken. Het stookalert vind je via de website van het RIVM: www.rivm.nl/stookalert.