Wat te doen bij een verstopte riolering? Op deze pagina lees je hoe je achterhaalt waar de verstopping zich bevindt, op gemeentegrond of op eigen grond, en wat te doen.

Een verstopt riool

Heb je een verstopt riool? Dan moet je eerst weten of de verstopping op het eigen terrein zit of in het gemeentelijk riool. Dit zie je door het ontstoppingsstuk op te graven. Dit ligt meestal op de erfgrens. Weet je niet waar je het ontstoppingsstuk vindt? Neem dan contact op met team Ruimtelijk Beheer via 0497 - 650 650 of ruimtelijkbeheer@reuseldemierden.nl.

Verstopping op gemeentegrond

Als in het ontstoppingsstuk een flinke laag water blijft staan, zit het probleem in het gemeentelijke riool. Heb jij of je loodgieter een rioolprobleem op gemeentegrond geconstateerd? Meld dit dan via www.reuseldemierden.nl/iets-melden.

Verstopping op eigen grond

Staat er geen water in het ontstoppingsstuk of maar een dun laagje? Dan zit het probleem waarschijnlijk op je eigen terrein. Als je huurt, neem dan contact op met je verhuurder. Deze is verantwoordelijk voor de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de riolering op je eigen grond. Neem dan contact op met een loodgieter. Een loodgieter mag geen problemen op gemeentegrond oplossen.

Buitengebied

Woon je in het buitengebied en loopt de riolering niet goed weg? Kijk dan, voordat je het ontstoppingsstuk opgraaft, of de rode lamp op de rioolkast brandt. Als deze brandt, meld dit dan via www.reuseldemieren.nl/iets-melden. Brandt deze niet, dan kun je het ontstoppingsstuk opgraven.

Verstopping voorkomen

Zorg ervoor dat er geen vaste stoffen, zoals textiel, luiers, keukenpapier, mondkapjes, maandverband, schoonmaak- of vaatdoekjes en zand in het riool terechtkomen. Ook vet en olie zijn vaak veroorzakers van een verstopt riool. Meer informatie over een goed rioolgebruik vind je via www.riool.info

Wat moet ik doen?

Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente. Informeer bij de buren of zij ook problemen hebben met de riolering. Als het gaat om riolering waar de gemeente niet verantwoordelijk voor is, neem dan contact op met de eigenaar of de verhuurder van het woningblok. Voor vragen, meldingen of klachten ten aanzien van de huis- en kolkaansluitingen, drukriolering en hoofdriolering kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Ontwikkeling en Dienstverlening, telefonisch bereikbaar onder nummer 0497 - 650 650. Voor storingen buiten kantooruren bel je met 06 - 53 33 39 72.

Rioolverstopping oplossen

Laat eerst onderzoeken waar de oorzaak van de verstopping zit. Hiervoor moet de eigenaar de erfscheidingsput (laten) opgraven. De locatie van de erfscheidingsput kun je opvragen bij ons.

Als de oorzaak op de eigen grond ligt, dan moet je zelf het probleem oplossen en de kosten betalen.

Vergoeding voor kosten oplossen verstopping

Je kunt alleen een vergoeding krijgen voor de door jouzelf gemaakte kosten als de oorzaak op gemeentegrond ligt. Informeer hiernaar bij team Ruimtelijk Beheer.

Contactpersonen

Team Ruimtelijk Beheer 

Heeft deze informatie u geholpen?