Festiviteit bedrijf, vereniging of school

Organiseer je als bedrijf, vereniging of school een evenement waar veel geluid gemaakt wordt? Bijvoorbeeld door een live optreden of een dj? Meld dit dan bij de gemeente. Op deze pagina lees je hoe je dat doet en waar je op moet letten.

Als bedrijf, vereniging of school mag je een paar keer per jaar een festiviteit organiseren, waarbij je veel geluid maakt. Bijvoorbeeld:

  • een muziekoptreden bij een café
  • een straatfeest samen met andere verenigingen
  • een personeelsfeest met een band of dj
  • een schooltoernooi

Als je zo'n festiviteit wilt organiseren, meld je dit bij de gemeente.

Om je evenement te melden heb je eHerkenning nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+. Heb je nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.

Kennisgeving incidentele festiviteit

Wat moet ik doen?

Meld je festiviteit bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:

  • omschrijving van activiteiten
  • datum en tijdstip
  • wat voor geluid er gemaakt wordt (muziek, gejuich, megafoon etc.)
  • op welke tijd en plaats dit gebeurt

Doe je melding uiterlijk 2 weken van tevoren.

Andere vergunningen of ontheffingen

Vraag aan de gemeente of je nog andere vergunningen of ontheffingen moet aanvragen. Bijvoorbeeld een parkeerontheffing of ontheffingen voor het schenken van alcohol.

Geluidsvoorschriften

Een incidentele festiviteit moet worden gemeld als er niet voldaan kan worden aan de normale geluidsvoorschriften van het omgevingsplan. Deze geluidsvoorschriften mogen maximaal 4 keer per kalenderjaar worden overschreden door een festiviteit.

De normale geluidsvoorschriften zijn:

  • tussen 7.00 en 19.00 uur 50 dB(A);
  • tussen 19.00 en 23.00 uur 45 dB(A);
  • tussen 23.00 en 07.00 uur 40 dB(A),

Bij een incidentele festiviteit mag het geluidsniveau niet meer bedragen dan 70 dB(A) gemeten op de gevel van geluidgevoelige gebouwen op een hoogte van 1,5 meter (inclusief onversterkte muziek en exclusief 10 dB(A) toeslag vanwege muziekcorrectie. Tevens wordt de bedrijfsduurcorrectie buiten beschouwing gelaten). 

De eindtijd voor het extra geluid is uiterlijk 1.00 uur.

Metingen worden uitgevoerd volgens de handleiding meten en rekenen industrielawaai. Het betreft het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau op 1,5 meter hoogte ter plaatse van meetpunten / geluidgevoelige bestemmingen.

Contactpersonen

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.

Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Heeft deze informatie u geholpen?