Campagne tegen drugscriminaliteit in de Kempen

Vandaag starten we een campagne over drugslabs en hennepkwekerijen. Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ worden inwoners en ondernemers bewust gemaakt van deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Op welke signalen kun je letten? En hoe kun je eventuele vermoedens melden? Hierover zie je de komende vier weken op de sociale mediakanalen Facebook en Instagram advertenties en berichten voorbijkomen. Want veilig wonen in je buurt zou voor iedereen normaal moeten zijn.

Productie van drugs levert gevaar op voor omwonenden. Er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, met risico op brand en explosies. Ook zijn er risico’s voor de gezondheid en het milieu. En het brengt misdaad in de buurt. Het aanpakken van drugscriminaliteit is niet iets van de overheid alleen, dat lukt alleen samen.
Zie je iets verdachts: meld. Want ieder vermoeden telt. 

Signalen herkennen

Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes in het buitengebied geproduceerd, maar ook in garageboxen of woningen midden in woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te camoufleren, maar toch kun je signalen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan afgeplakte ramen, camera’s op de gevels en vreemde geuren en personen op vreemde tijdstippen.

Meldingsbereidheid verhogen

Als je dingen ziet die niet kloppen kun je dit melden. Uit een online peiling voor deze campagne onder inwoners van de acht gemeenten blijkt dat een kwart wel eens een vermoeden heeft gehad, maar dat slechts 27,5% van mensen met een vermoeden echt meldt! De gemeenten willen de bereidheid om te melden verhogen.

Anoniem melden is echt anoniem

Melden van vermoedens kan bij de politie, maar veel mensen vinden dit spannend. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Melden bij MMA is altijd anoniem. MMA ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem!

Melden:

  • anoniem: www.meldmisdaadanoniem.nl of kosteloos bellen met 0800-7000
  • politie: www.politie.nl of 0900-8844.

Onderneem nooit zelf actie wanneer je een lab of kwekerij vindt maar maak daar melding van!

Samen voor een veilige buurt

De campagne is van 27 oktober tot en met 23 november te zien op sociale media.

Op deze manier hopen we, als onderdeel van de acht gemeenten in basisteam de Kempen – Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre – de bewustwording in onze gemeente te vergroten en het aantal meldingen te verhogen om zo drugscriminelen geen kans te geven. Wij worden hierbij ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Q&A Meldingsbereidheid via social media ‘Samen voor een veilige buurt’

Wat is het doel van de campagne?

Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ worden inwoners en ondernemers bewust gemaakt van drugslabs en hennepkwekerijen. Wat zijn hiervan de directe gevolgen en gevaren voor jou en jouw buurt? Inwoners moeten zich bewust worden van het feit dat ondermijning geen ver-van-mijn-bedshow is maar mogelijk ook in hun buurt plaatsvindt, dat dit niet normaal is, niet loont en dat je signalen hiervan kunt herkennen en melden en hoe je dit doet.

Wat is de doelgroep van deze campagne?

De doelgroep van deze campagne bestaat uit inwoners van 18 jaar en ouder, met name uit gebruikers van social media: Facebook, Instagram en Snapchat. Vaak wordt gedacht dat dit jongeren zijn, maar niets is minder waar. Minder dan 20% van de jongeren gebruikt Facebook.

Generatie X en Babyboomers besteden de meeste tijd op social media aan het bekijken van Facebook. Generatie Z bekijkt voornamelijk Instagram, Snapchat en TikTok.

Afbeelding: Sociale media gebruik in 2021

Generatie Z – 14-25 jaar (Digitieners)
Millenials  – 26-40 jaar
Generatie X – 41-60 jaar
Babyboomers – 61-76 jaar

Waarom moet de meldingsbereidheid van inwoners omhoog?

De aanpak van ondermijning is niet iets van de overheid alleen, ook inwoners spelen hierin een rol. Mensen zien, horen en ruiken van alles in hun directe leefomgeving, mensen weten veel. Ook over ondermijnende criminaliteit. Maar weten ze dat zelf wel en zo ja, waarom melden ze dan niet (altijd)?

Deze campagne zorgt voor meer bewustwording van de effecten van ondermijnende criminaliteit en biedt handelingsperspectief door uit te leggen waar je kunt melden en hoe dit moet.

Hoe lang loopt de campagne?

De campagne heeft een looptijd van vier weken; startdatum 27 oktober 2023. In deze periode krijgen inwoners verschillende vormen van content te zien, dit gaat van filmpjes tot een quiz, tot korte animaties. Door een gevarieerde content aan te bieden via social media creëer je een ideale mix om zo veel mogelijk ontvangers mee te bereiken. 

Daarnaast gebruiken we posters en flyers om inwoners te bereiken die niet (zo) actief zijn op sociale media.

Hoe en waar wordt deze campagne ingezet?

De campagne verloopt via de sociale mediakanalen van de acht gemeenten in de Kempen en loopt van 27 oktober tot 24 november. Het gaat hierbij om gesponsorde berichten vanuit de accounts van de gemeenten en bekostigd door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Er is gekozen voor gesponsorde berichten (advertenties) om de doelgroep zo gericht mogelijk te benaderen en dus een zo groot mogelijk bereik. De gemeenten van basisteam de Kempen maken hiervoor gebruik van budget dat door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland per basisteam/district in Brabant en Zeeland beschikbaar is gesteld.

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in de vorm van hennepkwekerijen en drugslabs in wijken en buurten of het buitengebied.

Wie hebben er allemaal meegedacht in de totstandkoming van deze campagne?

Samen met het online marketingbureau Social Media Men en met financiering van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland is deze campagne ontwikkeld en uitgevoerd. De content is in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem, politie en de deelnemende gemeenten tot stand gekomen.

Waar kunnen mensen signalen van ondermijnende criminaliteit melden?

Melden kan makkelijk bij de politie via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844. Als je anoniem wilt blijven kan je melden via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit betreft een onafhankelijk meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven die wordt doorgezet aan politie en gemeenten.

Melden bij M. is altijd anoniem. M. ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem! Onderneem nooit zelf actie wanneer je een lab of kwekerij vindt maar maak er melding van!

Wat is Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland?

Binnen Taskforce-RIEC werken onder meer gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, Douane en provincies samen om ondermijnende criminaliteit zo effectief mogelijk aan te pakken. De partners richten zich op het verstoren en aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

Dit doen we door innovatie, kennis, expertise en actie met elkaar te verbinden. Effectieve ondersteuning  van bestuurders, overheidsdiensten, ondernemers en inwoners van Noord-Brabant en Zeeland staat hierbij voorop. Zo levert het Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland bestuurlijke, juridische en inhoudelijke expertise op de verschillende thema’s ter ondersteuning van met name gemeenten en provincies bij de uitvoering van hun taken in het kader van de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. En maken we inwoners en overheden weerbaarder tegen ondermijnende praktijken en vergroten we de meldingsbereidheid. De social media campagne rondom meldingsbereidheid is hiervan een voorbeeld.

Heb je aanvullende vragen? Neem dan je contact op met: Lianne Verstraeten, communicatieadviseur Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland via lianne.verstraeten@taskforce-riec.nl of 06-21584102.