Behoefteonderzoek onafhankelijke cliëntondersteuning

Ben je hulpbehoevend of wil je zorg, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Zijn er onduidelijkheden op het gebied van de zorg voor jou, je kind of een naaste of heb je klachten over de zorg die je krijgt? Door een onafhankelijke cliëntenondersteuner (oco) in te schakelen sta je er niet (meer) alleen voor!

Doordat er in onze gemeente weinig gebruik wordt gemaakt van de onafhankelijke cliëntondersteuning hebben we een project opgezet, waarmee de behoefte onder onze inwoners in kaart wordt gebracht. Dit project startte op 25 september met een bijeenkomst, waarin met verschillende inwoners uit al onze kernen werd gesproken over de functie van onafhankelijke cliëntondersteuning, wat er nu al aan ondersteuning is en wat er beter zou kunnen in onze gemeente op het gebied van onafhankelijke cliëntondersteuning.

Afgelopen dinsdag 21 november vond de tweede bijeenkomst plaats. In deze bijeenkomst werd nagedacht over de visie op onafhankelijke cliëntondersteuning (oco), wie er gebruikmaken van oco en de voordelen van oco. Het is ons doel om met dit project te ontdekken waarom mensen in onze gemeente weinig tot geen gebruik maken van de onafhankelijke cliëntondersteuning, of er überhaupt wel behoefte is aan oco en, zo ja, op welke manier we het beste aandacht kunnen besteden aan dit onderwerp, zodat inwoners die gebruik willen maken van deze ondersteuning ook daadwerkelijk weten waar ze terecht kunnen.

De komende periode gaan wij dit project verder vormgeven en zullen we steeds dichter bij een antwoord op bovenstaande vraagstukken komen. We gaan vragen stellen in D’n Uitkijk en onze sociale media en vragen inwoners om onze meedenksessies bij te wonen. Hierdoor hopen we zoveel mogelijk meningen van inwoners te verzamelen, de behoefte van inwoners aan oco in kaart te brengen en uiteindelijk zo effectief mogelijk oco aan te bieden aan inwoners die hier behoefte aan hebben.

Wil je graag een bijdrage leveren en een volgende bijeenkomst over oco bijwonen? Meld je aan voor de werkgroep door contact op te nemen met projectleider onafhankelijk cliëntondersteuning Martine de Kort door te bellen met 06 – 35 11 17 63. Voor meer informatie over onafhankelijke cliëntondersteuning in onze gemeente ga naar: www.reuseldemierden.nl/oco.

Afbeelding: Bij de tweede meedenksessie werd de visie op onafhankelijke cliëntondersteuning van verschillende betrokkenen in kaart gebracht.