Aziatische hoornaar
Zie je ergens hoog in een boom een ronde bol hangen dat geen vogelnest is? Meld dit dan bij de gemeente, want dit is waarschijnlijk een verlaten nest van de Aziatische hoornaar.
In maart vliegen de koninginnen die vorig jaar geboren zijn al uit om zoetigheid op te zoeken en aan te sterken. De koninginnen beginnen dan met een klein nest. Dergelijke nestjes bevinden zich vaak op beschutte plekken: onder een afdakje, in een schuur of een carport. De Aziatische hoornaar is zeer agressief als je in de buurt van het nest komt (2-3 meter).
Invasieve soort
De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die de totale biodiversiteit en in het bijzonder de bijenpopulaties in Nederland ernstig bedreigt.
Voor imkers vormt de Aziatische hoornaar een directe bedreiging voor hun bijenkolonies. De hoornaars vallen bijen massaal aan, wat leidt tot verzwakte of zelfs volledig vernietigde bijenvolken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de honingproductie, maar ook voor de bestuiving van gewassen en wilde planten. Imkers spelen een belangrijke rol in het signaleren van nesten en het implementeren van preventieve maatregelen. Ook wilde bestuivers zoals hommels en solitaire bijen worden zwaar getroffen. Daarnaast verdringt de Aziatische hoornaar inheemse soorten zoals de Europese hoornaar.
Kenmerken
De Aziatische hoornaar is te herkennen aan een zwart borststuk, een oranje-gele band op een zwart achterlijf en zwarte poten met een geel uiteinde.
Help je mee?
Vroegtijdige opsporing en het vangen van koninginnen die in maart tot mei actief worden, is cruciaal om de oprichting van nieuwe nesten te voorkomen. Iedereen die zo’n verlaten zomernest ziet hangen kan dit melden op www.waarneming.nl.
Andere plaagdieren
Heb je last van andere plaagdieren, zoals ratten, eikenprocessierupsen of mieren? Kijk dan op reuseldemierden.nl/plaagdieren.